Cabluri si adaptoare: ce sunt si la ce se folosesc?

De-a lungul anilor, multe generații de calculatoare, televizoare și playere media și-au făcut apariția pe piața. Ca rezultat, cablurile și adaptoarele necesare pentru ca acestea să funcționeze în condiții optime de asemenea, s-au schimbat.

Anumite cabluri video mai vechi, sunt utilizate și astăzi pe multe dispozitive și pot fi updatate pentru a comunica cu dispozitive de generație nouă folosind un tip special de adaptor.

S-Video la HDMI

Modul în care semnalul video este transmis de la un dispozitiv la altul s-a schimbat drastic. Instrumentele folosite au avansat semnificativ de-a lungul timpului: interfețele S-Video, VGA și HDMI fiind câteva dintre cele mai comune opțiuni.


HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

HDMI sau cablurile de înaltă definiție sunt una dintre cele mai bune opțiuni pentru vizionare digitală.

Această interfață a devenit populară pentru că permite semnalului video să rămână în digital pe întreaga transmisie, fiind înlocuitorul digital pentru semnalele video analogice. Cablurile HDMI se pot folosi pentru conectarea unui PC, laptop etc. la diferite dispozitive: TV, monitor, videoproiector. De asemenea, acestea dețin distincția pentru singurul tip de cablu capabil să transmită până la 32 canale de sunet sau semnale convertite de la dispozitivele media precum DVD și Blu-Ray.

Cablurile HDMI transmit atât semnale video cât și audio.
Versiunile curente ale cablurilor HDMI sunt:

– 1.4 . Această versiune introduce noi funcții: ARC (Audio Return Channel), HEC (HDMI Ethernet Channel) și 3D. ARC este un link audio menit să înlocuiască alte cabluri între televizor și un receptor A/V sau sistem de difuzoare. HEC consolidează video, audio și fluxuri de date într-un singur cablu HDMI
permițând aplicațiilor bazate pe IP-over HDMI și oferind o comunicație Ethernet bidirecțională de pana la 100 Mbit /s.
Suporta o rezoluție maximă de până la 4K × 2K, ex: 4096×2160 la 24 Hz sau 3840×2160 (Ultra HD) la 24 Hz. 24 Hz este limita maximă de bandă pe care o poate duce versiunea 1.4 a HDMI-ului. Lista cu toate cablurile HDMI versiunea 1.4 aici.
– 2.0 – această versiunea mai nouă suportă rezoluție de până la 4K x 2Kex: 4096×2160 la 60 Hz. Cablurile HDMI 2.0 au un transfer de date de până la 18Gbps față de 10.2Gbps în HDMI versiunea 1.4. Lista cu toate cablurile HDMI versiunea 2.0 aici.
HDMI este compatibil cu standardul DVI (DVI-D sau DVI-I dar nu și DVI-A).
Un alt aspect ce ține de calitatea acestor cabluri o reprezintă conectorii auriți de 24K ce oferă o mai bună conductivitate și rezistență la coroziune.

DVI (Digital Visual Interface) și HDMI la DVI

DVI este un alt tip de conector video folosit pentru conectarea monitoarelor, televizoarelor și unele dispozitive DVD sau Blu-Ray. Zona principală de utilizare a conectorului DVI este industria PC. Atât HDMI cât și DVI sunt conectori de înaltă fidelitate. Cea mai mare diferență dintre cele doua o reprezintă faptul că DVI poate să transmită doar semnal video, și nu o combinație între audio ți video precum HDMI. Dispozitivele DVI pot fi conectate la dispozitive HDMI prin intermediul unui adaptor HDMI la DVI. Este important de reținut faptul că consumatorii care utilizează un adaptor nu vor avea parte de o calitate înaltă a sunetului pe care standardul HDMI este capabil să o producă.

Rezoluția maximă a standardului DVI este de: Single Link: 1920 × 1200 (WUXGA) @ 60 Hz sau Dual Link: 2560 × 1600 (WQXGA) @ 60 Hz.

DVI-ul Digital (DVI-D 24+1 pini) nu este compatibil cu VGA (analogic), motiv pentru care există un convertor activ care face această trecere a semnalului de la digital la analogic: modelul de la Lindy sau de la Delock.

ADAPTOR DVI-D DUAL LINK 24+1PINI LA VGA

ADAPTOR DVI-I DUAL LINK 24+5 PINI LA VGA

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui cablu video sau a unui adaptor, Conectica.ro este locul potrivit cu care să începeți.

Tags: , ,

Lasa comentariul tau mai jos