Compatibilitate
Asa cum va spuneam si in articolul anterior, inchidem seria de articole destinate interfetei SATA printr-un articol legat de compatibilitatea acesteia.
SATA si PATA
La nivel de interfata hardware, dispozitivele SATA si PATA (Parallel AT Attachment) sunt complet incompatibile: ele nu pot fi interconectate fara adaptor.
La nivelul aplicatiilor, dispozitivele SATA pot fi specificate pentru a arata si a actiona ca si dispozitivele PATA.
Multe placi de baza ofera o optiune „Legacy Mode”, ceea ce face ca unitatile SATA sa apara la sistemele de operare ca PATA pe un controler standard. Acest mod Legacy simplifica instalarea sistemului de operare prin faptul ca nu necesita incarcarea unui anumit driver in timpul instalarii, dar sacrifica suportul pentru anumite caracteristici (specifice furnizorului) ale SATA. Modul Legacy deseori dezactiveaza unele dintre porturile PATA sau SATA ale placilor, deoarece interfata standard a controlerului PATA suporta doar patru unitati. (Deseori, porturile care sunt dezactivate sunt configurabile.)
Mostenirea comuna a setului de comanda ATA a permis proliferarea PATA cu costuri reduse la cipurile SATA. Cipurile au fost utilizate pe scara larga pe unitatile PATA (inainte de finalizarea unitatilor SATA), precum si in convertoare. Cand este atasat la o unitate PATA, un convertor de dispozitiv permite ca unitatea PATA sa functioneze ca o unitate SATA.
S-au produs rack-uri/carcase de alimentare pentru PATA si SATA cu interfata USB, Firewire sau eSATA. Exista controlere PCI cu un conector SATA care permit unitatilor SATA sa se conecteze la sistemele vechi fara conectori SATA.
SATA 1,5 Gbit/s si SATA 3 Gbit/s
Designerii standardului SATA, au avut ca scop compatibilitatea cu viitoarele versiuni ale standardului SATA. Pentru a preveni problemele de interoperabilitate care ar putea aparea atunci cand unitatile SATA de ultima generatie sunt instalate pe placi de baza cu controlerul gazda SATA1,5 Gbit/s, multi producatori au facilitat schimbarea noilor unitati in standardul anterior.
SATA 3 Gbit/s si SATA 6 Gbit/s
SATA 3 Gbit/s si SATA 6 Gbit/s sunt compatibile unele cu altele. Majoritatea dispozitivelor care sunt doar SATA 3 Gbit/s se pot conecta cu dispozitive care sunt SATA 6 Gbit/s si invers, desi dispozitivele SATA 3 Gbit/s se conecteaza la dispozitivele SATA 6 Gbit/s doar la o viteza mai mica de 3 Gbit/s.
SATA 1,5 Gbit/s si SATA 6 Gbit/s
SATA 1,5 Gbit/s si SATA 6 Gbit/s sunt compatibile unele cu altele. Majoritatea dispozitivelor care sunt numai SATA 1.5 Gbit/s se pot conecta cu dispozitive care sunt SATA 6 Gbit/s si invers, desi dispozitivele SATA 1.5 Gbit/s se conectează la dispozitivele SATA 6 Gbit/s doar la o viteza mai mica de 1,5 Gbit/s.
SATA si SCSI
SCSI paralel utilizeaza un bus mai complex decat SATA, ceea ce duce, de obicei, la costuri de productie mai mari. De asemenea, interfata SCSI permite conectarea mai multor unitati pe un canal partajat, in timp ce SATA permite o singura unitate pe canal, cu exceptia cazului in care utilizeaza un multiplicator de porturi. Serial Attached SCSI utilizeaza aceleasi interconectari fizice ca SATA, iar majoritatea SBA HBA suporta de asemenea dispozitive SATA 3 si 6 Gbit/s (o HBA necesita suport pentru Serial ATA Tunneling Protocol).
SATA 3 Gbit/s ofera teoretic o latime de banda maxima de 300 MB/s per dispozitiv, care este doar putin mai mica decat viteza nominala pentru SCSI Ultra 320, cu un maxim de 320 MB/s pentru toate dispozitivele dintr-o magistrala. Unitatile SCSI furnizeaza o capacitate mai mare de intretinere decat mai multe unitati SATA conectate printr-un multiplicator de port simplu (adica bazat pe comanda) din cauza deconectarii–reconectarii si a agregarii performantei. In general, dispozitivele SATA se leaga compatibil cu carcasele si adaptoarele SAS, in timp ce dispozitivele SCSI nu pot fi conectate direct la o magistrala SATA.
Aparatele SCSI, SAS si fibra canal (FC) sunt mai scumpe decat SATA, deci sunt utilizate in servere si hard disk-uri in care performantele mai bune justifica costul suplimentar.
Pregatim o noua serie de articole tehnice care speram sa va fie la fel de utile ca si cele despre SATA. Pana la publicarea urmatoarei serii va invitam sa ne urmariti pe pagina de Facebook si pe site pentru a fi mereu la curent cu tot ce e nou!
Tags: blog conectica, cabluri SATA, compatibiliate sata-sas, compatibilitate sata, compatibilitate sata-scsi, compatibitatate sata-pata, conectica, despre sata, informatii despre sata, interfata sata, SATA