Cabluri, conectori și porturi (continuare)
Continuam prezentarea din articolul anterior si asa cum v-am promis o sa discutam despre: eSATA, eSATAp, Mini-SATA, SFF-8784, SATA Express, M.2 si U.2.
eSATA (nu trebuie confundat cu SATAe)
Standardizat in 2004, eSATA (e pentru exterior) ofera o varianta de SATA destinata conectivitatii externe. Utilizeaza un conector mai robust, cabluri ecranate mai lungi si standarde mai stricte (dar compatibile cu versiunile anterioare). Protocolul si semnalmentele sunt identice cu cele ale cablurilor SATA interne.
Diferente:
Amplitudinea minima de transmisie a crescut: Intervalul este 500-600 mV in loc de 400-600 mV.
Amplitudinea minima a receptiei a scazut: Intervalul este de 240-600 mV in loc de 325-600 mV.
Lungimea maxima a cablului a crescut la 2 metri de la 1 metru.
Cablul si conectorul eSATA sunt similare cu cele ale cablului si conectorului SATA 1.0a cu urmatoarele exceptii:
-
Conectorul eSATA este diferit mecanic pentru a impiedica folosirea externa a cablurilor neecranate. Conectorul eSATA elimină cheia in forma de „L” si modifica pozitia si marimea ghidajelor.
-
Adancimea de insertie eSATA este mai mare: 6,6 mm in loc de 5 mm. Pozitiile de contact sunt, de asemenea, schimbate.
-
Cablul eSATA are un scut suplimentar pentru a reduce cerintele EMI la cerintele FCC si CE.
-
Conectorul eSATA utilizeaza arcuri metalice pentru contactul de protectie si retinerea mecanica.
eSATA intra pe o piata de stocare externa deservita si de interfetele USB si FireWire. Interfata SATA are anumite avantaje. Cele mai multe carcase externe de hard-disk-uri cu interfete FireWire sau USB utilizeaza fie unitati PATA sau SATA, fie „poduri” pentru a traduce intre interfetele unitatilor si porturile externe ale carcasei.
eSATAp
eSATAp inseamna eSATA alimentat. Este de asemenea cunoscut ca Power over eSATA, Power eSATA, eSATA/USB Combo sau eSATA USB Hybrid Port (EUHP). Un port eSATAp combina cei patru pinii ai portului USB 2.0 (sau anterior), cele sapte coloane ale portului eSATA si, optional, doi pinii de alimentare de 12 V. Atat traficul SATA, cat si alimentarea dispozitivului sunt integrate intr-un singur cablu, ca in cazul USB. Puterea de 5 V este furnizata prin intermediul a doi pinii USB, in timp ce puterea de 12 V poate fi furnizata optional.
Ambele dispozitive USB si eSATA pot fi utilizate cu un port eSATAp, atunci cand sunt conectate cu un cablu USB sau eSATA. Un dispozitiv eSATA nu poate fi alimentat printr-un cablu eSATAp, dar un cablu special poate face ca conectorii SATA sau eSATA si conectorii de alimentare sa fie disponibili de pe un port eSATAp.
Mini-SATA (mSATA)
Mini-SATA (abreviat ca mSATA), care este diferit de micro-conector, a fost anuntat de Organizatia Internationala Serial ATA la 21 septembrie 2009. Aplicatiile includ netbook-uri, laptop-uri si alte dispozitive care necesita solide-stade drive.
Conectorul este similar ca o interfata PCI Express Mini Card, dar nu este compatibil din punct de vedere electric. Semnalele de date (TX±/ RX±SATA, PETn0 PETp0 PERn0 PERp0 PCI Express) necesita o conexiune la controlerul gazda SATA in locul controlerului gazda PCI Express.
Conector SFF-8784
Sistemele SATA de 2,5 inch, cu inaltime de 5 mm, utilizeaza conectorul de margine SFF-8784 cu 20 de pini pentru a economisi spatiu. Prin combinarea semnalelor de date si a liniilor de alimentare intr-un conector subtire, care permite in mod eficient conectarea directa la placile cu circuite imprimate ale dispozitivului (PCB) fara conectori suplimentari de spatiu, SFF-8784 permite compactarea interna a dispozitivelor portabile, cum ar fi ultrabookurile.
SATA Express
SATA Express, initial standardizat in specificatia SATA 3.2, este o interfata care accepta dispozitive de stocare SATA sau PCI Express. Conectorul gazda este compatibil cu conectorul standard de date de 3,5 inch SATA, permitand conectarea a pana la doua dispozitive SATA.
In acelasi timp, conectorul gazda ofera pana la doua benzi PCI Express 3.0 ca o conexiune PCI Express la dispozitivul de stocare, permitand largimi de banda de pana la 2 GB/s.
In plus fata de suportul versiunii AHCI avansate, SATA Express permite de asemenea ca NVM Express (NVMe) sa fie folosit ca interfata logica pentru dispozitivele de stocare PCI Express conectate.
M.2 (NGFF)
M.2, cunoscut anterior ca Next Generation Form Factor (NGFF), este o specificatie pentru cardurile de expansiune a computerului si conectorii asociati. Acesta inlocuieste standardul mSATA, care utilizeaza aspectul fizic al PCI Express Mini Card. Avand o specificatie fizica mai mica si mai flexibila, impreuna cu caracteristici mai avansate, M.2 este mai potrivit pentru aplicatiile de stocare, mai ales atunci cand este utilizat in dispozitive mici, cum ar fi ultrabook-urile sau tabletele.
Standardul M.2 este conceput ca o revizuire si imbunatatire a standardului mSATA, astfel incat pot fi fabricate placi cu circuite imprimate mai mari (PCB). In timp ce mSATA a profitat de factorul de forma si de conectorul PCI Express Mini Card existent, M.2 a fost proiectat pentru a maximiza utilizarea spatiului cardului, minimizand amprenta.
In esenta, standardul M.2 este o implementare cu factor de forma mica al interfetei SATA Express, cu adaugarea unui port USB 3.0 intern.
U.2 (SFF-8639)
U.2 a fost cunoscut anterior ca SFF-8639. Ca si predecesorul sau, poarta un semnal electric PCI Express, dar utilizeaza o legatura PCIe 3.0 × 4 care ofera o largime de banda mai mare de 32 Gbit/s in fiecare directie.
Articolul viitor va fi despre protocoalele SATA. Pana atunci nu uita sa ramai conectat la oferte noastre de pe site si la pagina de Facebook.
Tags: blog, cabluri, conectica, conectori, esata, esatap, Mini-SATA, mSATA, SATA Express, SFF-8784