Tot ce trebuie sa stii despre SATA! – partea II

Cabluri, conectori și porturi

Continuam seria de articole despre SATA. Daca in articolul anterior  am discutat despre versiunile SATA, acum a venit randul sa discutam despre cabluri, conectori si porturi SATA.

Conectorii si cablurile prezinta cele mai vizibile diferente intre SATA si PATA . Spre deosebire de PATA, aceieasi conectori sunt utilizati pe hard disk-uri SATA de 3,5 inch (pentru computere si servere) si hard disk-uri de 2,5 inch (64 mm) (pentru calculatoare portabile sau mici).

Conectorii SATA atat pentru date, cat si pentru alimentare au un conductor pitch de 1,27 mm (0,050 inch). Forta de insertie necesara pentru a cupla un conector SATA este mult mai scazuta fata de conectorii PATA. Un conector mini-SATA sau mSATA este utilizat pentru dispozitive mai mici, cum ar fi unitatile SATA de 1.8 inch, unele unitati DVD si Blu-ray sau mini SSD-uri.

Pentru dispozitivele externe este specificat un conector eSATA special, cu clipsuri optionale care sa sustina ferm conectorii interni.

Porturile SATA mama (de exemplu, pentru placile de baza) sunt folosite pentru cablurile de date SATA care au incuietori sau cleme pentru a preveni deconectarea accidentala. Unele cabluri SATA au conectori in unghi drept sau stang pentru a usura conectarea.

Conectori de date

Standardul SATA defineste un cablu de date cu sapte conductori si conectori de 8 mm latime pe fiecare capat. Cablurile SATA pot avea lungimi de pana la 1 metru si pot conecta o placa de baza la un hard disk. Comparativ, cablurile PATA, conecteaza o placa de baza la unul sau doua hard disk-uri, avand 40 sau 80 de fire si au lungimi de pana la 90 centimetri.

Conectorii si cablurile SATA sunt mai usor de montat in spatii inchise. Desi sunt mai sensibili la deconectarea si ruperea accidentala decat PATA, utilizatorii pot achizitiona cabluri care au o caracteristica de blocare, prin care un mic (de obicei metalic) arc fixeaza stecherul in priza. Conectorii SATA pot fi drepti, cu unghi drept sau cu unghi stang.

Conectori de alimentare

Conectorul standard

SATA specifica un conector de alimentare diferit de conectorul Molex cu patru pini utilizat pe dispozitivele Parallel ATA (PATA). Este un conector de tip wafer, la fel ca conectorul de date SATA, dar mult mai larg (15 pini versus 7) pentru a evita confuzia dintre cele doua. Unele versiuni anterioare ale unitatii SATA au inclus conectorul de alimentare Molex cu patru pini, impreuna cu noul conector de 15 pini, dar majoritatea unitatilor SATA au acum doar conectorul de 15 pini.

Noul conector de alimentare SATA contine mai multi pini din mai multe motive:

  • 3.3 V este livrat impreuna cu consumabilele traditionale de 5 V si 12 V. Cu toate acestea, foarte putine unitati o folosesc de fapt, astfel incat acestea pot fi alimentate de la un conector Molex cu patru pini cu un adaptor.

  • Pin 3 din versiunea SATA 3.3 a fost redefinit ca PWDIS si este folosit pentru a intra si a iesi din modul POWER DISABLE pentru compatibilitatea cu specificatia SAS. Daca pinul 3 este actionat HIGH (2,1-3,6 V max), alimentarea cu circuitul unitatii este dezactivata. Unitatile cu aceasta caracteristica nu se pun in functiune in sistemele proiectate anterior versiunii SATA 3.1. Acest lucru se datoreaza faptului ca pinul 3 condus HIGH impiedica unitatea de la pornire.

  • Pentru a reduce impedanta si a creste capacitatea curentului, fiecare tensiune este furnizata de trei pini in paralel, desi un pin din fiecare grup este destinat pentru preincarcare. Fiecare pivot ar trebui sa poata purta 1,5 A.

  • Cinci pini paraleli asigura o conexiune de impamantare cu impedanta redusa.

  • Sunt disponibile adaptoare pasive care convertesc un conector Molex cu patru pini intr-un conector de alimentare SATA, furnizand 5 V si 12 V disponibile pe conectorul Molex, dar nu si pe 3.3 V. Exista, de asemenea, adaptoare de putere Molex-to-SATA cu patru pini care pot furniza suplimentar sursa de alimentare de 3,3 V. Cu toate acestea, majoritatea unitatilor nu necesita o linie de alimentare de 3,3 V.

Conector subtire

SATA 2.6 este prima versiune care a definit conectorul subtire, destinat factorilor de forma mai mici, cum ar fi unitatile optice notebook. Pinul 1 al conectorului subtire, indica semnalul dispozitivului si este mai scurt decat ceilalti pentru a permite schimbarea. Conectorul subtire este identic si compatibil cu versiunea standard, in timp ce conectorul de alimentare este redus la sase pini, astfel incat acesta furnizeaza numai +5 V si nu +12 V sau +3,3 V.

Sunt disponibile adaptoare low-cost pentru a converti SATA normal la SATA subtire.

Conector micro

Conectorul micro SATA (uneori numit uSATA sau μSATA) a aparut o data cu versiunea SATA 2.6 si este destinat unui hard disk de 1,8 inch (46 mm).

In articolul viitor dedicat conexiunilor SATA vom continua prezentarea conectorilor SATA cu prezentarea: eSATA, eSATAp, Mini-SATA, SFF-8784, SATA Express, M.2 si U.2.

Pana atunci te asteptam pe Facebook, dar si pe site, mai ales ca iepurasul Conectica a inceput pregatirile pentru Paste si se pare ca iti va umple cosul cu o multime de produse cu pret redus. Te sfatuim sa fii pe aproape, trebuie sa apara din clipa in clipa!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Lasa comentariul tau mai jos