Pentru o perioadă lungă de timp, unitățile tradiționale de stocare (HDD) au reprezenat călcâiul lui Ahile, în ceea ce privește performanța pentru sistemele PC. SSD-urile au adus un impuls considerabil de performantă, și este sigur să spun că, odată ce faci upgrade catre SSD, nu există nici o cale de întoarcere. De la apariția sa pe piață, sunt chiar mai repede şi vin într-o varietate de forme și dimensiuni. La începuturi prețul unui SSD îl facea inaccesibil,dar din fericire acum a devenit omniprezent din cauza prețului mult mai avantajos. Dacă esti în căutarea unui SSD de mare capacitate, prețurile nu sunt încă tocmai ieftine, dar sunt, în general, mult mai rapide în comparație cu unitățile tradiționale de stocare(HDD).
SATA SSD
Un SSD este format în principal dintr-o placă de circuit, memorie flash și controller.Se pot monta cu ușurință într-un desktop sau laptop fara probleme. Performanța maximă este de până la 6 Gb/s prin SATA III, prin urmare, merită achiziționarea unui SSD deoarece este mai rapid decât un HDD SATA, SSD-urile nu vor dispărea cât de curând, încă funcționează foarte bine și prețurile actuale sunt convingătoare, pot fi folosite pentru sistemul de operare pentru un timp de incarcare mult mai rapid, programe și aplicații.
mSATA SSD
Practic părea că la momentul respectiv nu exista nici un motiv pentru care SSD-urile să fie așa de mari așa că de ce să nu fie și mai mici? mini-SATA (sau mSATA) exact acest lucru a și făcut prin îndepărtarea carcasei. Introducerea SSD-ului mSATA a fost revoluționară, deoarece a dus la apariția laptop-urilor mai subțiri și mai mici, cu multiple opțiuni de stocare. Cu toate acestea, în ceea ce privește performanța, mSATA are aceeași limită superioară ca și SSD-ul SATA, 6Gb/s. MSATA nu este în nici un caz pe cale de disparitie, dar dacă acest lucru este singura opțiune de upgrade disponibilă, să aruncăm o privire la M.2.
NGFF M.2 SSD
SSD NGFF (Next Generation Form Factor) cunoscut ca M.2 este succesorul mSATA, şi a adus o creştere semnificativă în performanţă prin utilizarea interfeței mini PCIe. Interfața mini PCIe are o conexiune directă cu procesorul în timp ce un controler SATA creşte latenţa. Când vine vorba de construirea unui PC nou, unul dintre avantajele principale pe care poate sa le ofere M.2 și mSATA, este acela că nu necesită cabluri separate pentru date și alimentare oferind astfel un cable management eficient.
CONECTORI SI DIMENSIUNI M.2
Spre deosebire de unitățile SATA, M.2 permite o varietate de dimensiuni fizice (2230, 2242, 2260, 2280, 22110).
Pentru a ne da seama ce tip de M.2 este compatibil cu placa de bază, lățimea și înălțimea atât unitatea și slotul sunt de obicei exprimate într-un singur număr, care combină cele două dimensiuni. De exemplu, pentru 2242, acest lucru înseamnă 22mm lățime și 42mm lungime.
Sunt 3 tipuri de conectori folosiți în prezent și fiecare deține o litera pentru identificare. Totul depinde de numărul de pini (Keys) al conectorului.
Conectorul de tip ‘B’ oferă performanță de 10Gbit/s în timp ce un conector de tip ‘M’ oferă până la 20Gbit /s. SSD-urile M.2 cu conectori de tip B + M maximizează performanțele pe ambele sloturi.
În timp ce acest articol este mai ales despre SSD M.2, entuziasmul nostru despre M.2 nu se limitează doar la atât. Deoarece M.2 în esenţă este doar o interfaţă PCI-E, M.2 poate fi utilizat pentru aproape orice, inclusiv WiFi, Bluetooth şi GPS. Noua generație de laptop-uri poate să găzduiască până la 4 sloturi M.2. Se pot monta un card WiFi, card de GPS cât și 2 SSD-uri în RAID fără nici o problemă.
Tags: 6Gb/s, conectica.ro, M.2, M.2 NGFF, mSATA, PCI Express, SATA, SSD