MU-MIMO – tehnologia conexiunilor multiple de mare viteza

Numarul de dispozitive conectate in locuinta sau birou este in continua crestere. Dintre acestea tot mai multe sunt utilizate pentru a sustine activitati intensive, mari consumatoare de banda. Ca rezultat, dispozitivele conectate au performante Wi-Fi reduse.

In scopul cresterii performantei Wi-Fi, trebuie modificat modul SU-MIMO, ceea ce inseamna MIMO pentru un singur utilizator. SU-MIMO vine de la Single-User Multiple Input Multiple Output si inseamna ca un flux wireless poate trimite si primi date catre si de la un singur client la un anumit moment. SU-MIMO face parte din standardul 802.11n care a fost finalizat in octombrie 2009. Toate routerele wireless cu suport pentru versiunea finala a standardului 802.11n pot folosi SU-MIMO pentru transferul datelor. Cand se foloseste aceasta metoda, routerele sunt bune la trimis si primit date doar intr-o singura direcție, la cate un client, pe rand. Din cauza ca cele mai multe routere Wi-Fi cu MIMO pentru un singur utilizator servesc doar un singur utilizator la un moment dat, iar routele ofera in general 3 fluxuri de date sau mai multe, insa majoritatea utilizatorilor primesc doar 1 ~ 2 fluxuri de date (smartphone, tableta, notebook, sau chiar TV-ul Apple), utilizatorii nu pot obtine cea mai buna capacitate a router-ului.

Prin urmare, MU-MIMO este perfect pentru a inlocui MIMO pentru utilizatori individuali.

Ce este MU-MIMO?

MU-MIMO, Multi-User MIMO sau Multi-User Multiple Input Multiple Output este abilitatea de a transmite si primi date catre/de la mai multi clienti simultan, nu doar la unul singur, ori de a transmite date catre un client folosind mai multe fluxuri simultane, crescand astfel viteza de transfer. Prin aceasta metoda, routerul wireless poate trasnmite catre mai mult de un utilizator pe un singur canal wireless ori cu un singur utilizator folosind mai multe fluxuri de date pe acelasi canal. Routoarele traditionale Wi-Fi cu MIMO pentru un singur utilizator servesc doar un singur utilizator. Alti utilizatori care se bazeaza pe acea conexiune sunt fortati sa astepte, ceea ce diminueaza performanta si capacitatea globala. Acest efect este si mai puternic atunci cand mai multi utilizatori incearca sa acceseze continut multimedia.

MU-MIMO rezolva aceasta problema prin crearea a 3 conexiuni simultane care servesc mai multi utilizatori cu 3 fluxuri de date. Cu dezvoltarea tehnologica, MU-MIMO poate furniza mai multe fluxuri spatiale si poate servi simultan mai multi utilizatori.

Avantajele MU-MIMO

MU-MIMO aduce o serie de beneficii retelei tale, printre care:

  • Performanta multipla – Capacitate sporita si latenta redusa. Fiecare dispozitiv are mai putin timp de asteptare.
  • Mai multi utilizatori. Routerul cu MU-MIMO deblocheaza capacitatea neutilizata anterior, putand sustine 3 utilizatori simultan.
  • Multi-eficienta – Mai mult trafic pe retea. MU-MIMO permite routerului sa serveasca simultan mai multe dispozitive, astfel toate dispozitivele isi obtin datele mai rapid, iar Wi-Fi-ul este utilizat mai eficient.

Dezavantajele MU-MIMO

Exista si cateva dezavantaje pentru routerele sau sistemele wireless cu MU-MIMO printre care:

  • MU-MIMO merge doar pe retele wireless care folosesc standardul 802.11ac si frecventa de 5 GHz. Nu poti beneficia de MU-MIMO pe frecvența wireless de 2.4 GHz si pe standarde mai vechi precum 802.11n. Frecventa de 2.4 GHz este obligata sa foloseasca SU-MIMO.
  • MU-MIMO creste doar viteza de descarcare, nu si pe cea de incarcare a datelor.
  • Ai nevoie atat de un router cu MU-MIMO cat si de dispozitive cu MU-MIMO pentru a putea simti toate beneficiile. Cand cumperi un laptop, telefon ori alt gadget, asigura-te ca acesta ofera suport pentru retele wireless 802.11ac si transferuri MU-MIMO.

Casele moderne au un numar crescut de dispozitive inteligente care necesita o conexiune wireless permanenta. Desi unele dispozitive nu ofera suport pentru MU-MIMO, tot te vei putea bucura de avantajele achizitionarii unui router cu MU-MIMO, pentru simplul motiv ca un astfel de router poate gestiona mai multe dispozitive conectate simultan. Daca ai smartphone-uri, calculatoare si console de top, atunci beneficiile unui router cu MU-MIMO cresc sensibil. Recomandarea noastra este ca, daca mai multe dispozitive wireless in casa ta, sa iei in considerare achizitionarea unui router cu MU-MIMO.

La Conectica.ro gasesti device-uri cu tehnologia MU-MIMO marca TP-LINK.

AC5400 WIRELESS TRI-BAND MU-MIMO GIGABIT ROUTER, TP-LINK ARCHER C5400AC2300 ROUTER WIRELESS GIGABIT MU-MIMO, TP-LINK ARCHER C2300

Vezi aici intreaga lista de produse MU-MIMO.

Nu stii exact ce produs ar fi ideal pentru tine? Nu ezita sa apelazi la colegii nostri de la suport. Sunt foarte bine pregatiti si ii poti gasi la numarul de telefon 021.322.1234 sau pe suport@conectica.ro.

Comenzile mai mari de 300 de lei cu livrare in Bucuresti, respectiv 500 de lei cu livrare nationala beneficiaza de transport gratuit.

Nu uita sa ramai conectat la blogul nostru si la pagina de Facebook pentru a fi mereu la curent cu noutatile si ofertele noastre.

Lasa comentariul tau mai jos