Rezolutia Ultra-HD

Ultra-high-definition (cunoscut si sub numele de Ultra HD, UHDTV, UHD sau Super Hi-Vision) include astazi 4K UHD si 8K UHD, doua formate video digitale propuse initial de NHK Science & Technology Research Laboratories si ulterior definite si aprobate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU).

– UHDTV-1 are o latime de 3840 pixeli si o inaltime de 2160 de pixeli (8,29 megapixeli), de patru ori mai mult fata de Full-HD si de 20 de ori mai mult fata de SD.

UHD nu ar trebui sa fie confundat cu 4K (de asemenea numit: DCI 4K, Cinema 4K sau True 4K). True 4K are 4096 pixeli latime si 2160 pixeli inaltime. Pe de alta parte, UHDTV-1 este adesea denumit 4K UHD.

– UHDTV-2 are o latime de 7680 pixeli si o inaltime de 4320 pixeli (33,18 megapixeli), numita si 8K UHD. 8K UHD are de 16 ori mai multi pixeli fata de actualul HDTV 1080p si se apropie de nivelul detaliilor IMAX 15/70 mm. De asemenea, True 8K este de 8192 pixeli latime si 4320 pixeli inalțtme.

Cu toate acestea, aceste descrieri adoptate in mod obisnuit sunt inexacte din punct de vedere tehnic, indiferent ca se face referire la termeni colocviali precum true 4k sau „true 8k. Acest lucru se datorează faptului ca eliberarea formatului de rezolutie 3840 x 2160 a dus probabil la confuzie, deoarece 4K avea de 4 ori rezolutia imaginii de 1080p 1K.

Spatiul de culoare, intervalul dinamic, rata cadrelor

Sistemul vizual uman are o capacitate limitata de a discerne imbunatatiri in rezolutie atunci cand elementele de imagine sunt deja suficient de mici sau indepartate suficient de spectator. La dimensiunile actuale ale televizoarelor sau monitoarelor, rezolutia HD se apropie de limitele de rezolutie ale ochilor, iar rezolutia crescatoare la 4K are un impact perceptiv redus, consumatorii depasind distanta critica (distanta Lechner) pentru a aprecia diferentele dintre numarul pixelilor 4K si HD.

O exceptie de remarcat este ca, desi rezolutia depaseste capacitatea de perceptie a ochiului uman, exista insa o imbunatatire a modului in care imaginea apare din cauza unor rezolutii mai mari, reducand aliasingul.

UHDTV permite si alte imbunatatiri de imagine, nu numai densitatea pixelilor. In mod specific, intervalul si culoarea dinamică sunt mult imbunatatite, iar diferentele de saturatie si contrast, care sunt usor percepute, imbunatatesc considerabil experienta 4KTV in comparatie cu HDTV.

UHDTV permite utilizarea noului spatiu de culoare Rec. 2020, care poate reproduce culori care nu pot fi afisate cu actualul Rec. 709 (HDTV).

Cresterile dinamice ale UHDTV permit nu numai evidentierea mai accentuata, ci si cresterea detaliilor in gri. UHDTV permite, de asemenea, rate de cadre de pana la 120 de cadre pe secunda (fps).

Conectica.ro ofera o gama variata de produse care suporta rezolutiile 4K sau 8K, printre acestea numarandu-se cabluri, adaptoare, multiplicatoare, switchuri si multe altele.

Intra pe site sa vezi intreaga gama de produse, mai ales ca in aceasta perioada foarte multe sunt la pret redus.

Nu uita sa ramai conectat la blog-ul nostru si la pagina de Facebook pentru a fi mereu la curent cu noutatile si ofertele noastre!

Tags: , , , , , , , , , ,

Lasa comentariul tau mai jos