In ultima perioada tot mai multi clienti care sunt in cautarea unei antene ne intreaba care este diferenta dintre antenele SMA si RP-SMA, asa ca ne-am hotarat sa scriem un articol care sa abordeze aceasta tema.
SMA (SubMiniature Version A) apartine categoriei de conectori coaxiali pentru aplicatii de inalta frecventa. Ea este caracterizata printr-o interferenta electromagnetica extrem de scazuta, respectiv o ecranare electrica buna.
Conectorii SMA sunt conectori RF coaxiali semi-precizie dezvoltati in anii 1960 ca o interfata minima pentru conectorii de cablu coaxial cu un mecanism de cuplare cu surub. Conectorul are o impedanta de 50 Ω.
SMA este proiectat pentru utilizarea de la DC la 18 GHz, dar este cel mai frecvent utilizat pentru antene de telefonie radio si de telefonie mobila, iar mai recent este folosit pentru sisteme cu antena WiFi. De asemenea, este frecvent utilizat in radioastronomie, in special la frecvente mai mari (5GHz +).
Conectorii SMA pot fi confundati vizual cu conectorul standard de 75 de ohmi de tip coaxial F (diametru: 7/16 inch – 11 mm, circular sau hexagonal, fire de 3/8 inchi – 9,5 mm), deoarece exista numai o diferenta totala de 2 mm. Tipul F nu poate fi imbinat cu conectori SMA fara utilizarea unui adaptor.
Pentru a opri utilizarea neautorizata a unei antene cu o putere de semnal mai mare, a fost dezvoltat RP-SMA (Reverse Polarity SMA). Interiorul antenei RP-SMA are, de asemenea, un fir interior, ca în cazul SMA, dar fara pin.
Polaritatea inversa SMA (RP-SMA sau RSMA) este proiectata sa fie incompatibila cu conectorii standard SMA pentru a se conforma reglementărilor FCC din SUA, care incearca sa impiedice consumatorii sa ataseze antene nestandard la dispozitivele fara fir.
Ca urmare, o intrare de antena SMA se potrivește mecanic cu portul RP-SMA, dar nu si electronic.
Diferenta dintre SMA și RP-SMA este prezentata si in ilustratia de mai jos.
Atât antenele SMA, cât și cele RP-SMA sunt disponibile aici.
Tags: antena, conectica, conectori, jack, plug, PR-SMA, retelistica, SMA, Wi-Fi