Mobile Link High Definition (MHL) este un standard pentru o interfata audio/video mobila care permite conectarea smartphone-urilor, tabletelor sau altor dispozitive portabile la televizoare high-definition (HDTV), receptoare audio sau proiectoare.
Standardul a fost conceput pentru a partaja conectorii existenti ai dispozitivelor mobile si pentru a evita necesitatea adaugarii unor conectori video suplimentari la dispozitivele cu spatiu limitat.
MHL poate fi utilizat fie direct, prin intrari HDMI speciale care suporta functia MHL, fie indirect, utilizand adaptoarele MHL-la-HDMI.
MHL a fost dezvoltat de un consortiu format din cinci companii: Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony si Toshiba.
Primul dispozitiv mobil care a prezentat standardul MHL a fost Samsung Galaxy SII, anuntat la Mobile World Congress din 2011.
MHL a anuntat in 2014 ca mai mult de o jumatate de miliard de produse cu capacitate MHL au fost expediate de cand standardul a fost creat.
Spre deosebire de DVI, care este compatibil cu HDMI folosind doar cabluri si adaptoare pasive, MHL impune ca mufa HDMI sa fie MHL, altfel este necesar un adaptor activ (sau dongle) pentru a converti semnalul la HDMI.
MHL ofera o serie de caracteristici comune cu HDMI, cum ar fi capacitatea de a transporta semnale video high-definition HDCP, opt canale de sunet surround si dispozitive de control de la distanta cu Consumer Electronics Control (CEC).
Versiuni
MHL 1
Versiunea 1.0 a fost introdusa in iunie 2010, oferind suport video HD necomprimat de pana la 720p x 1080i @ 60 Hz (cu codare RGB si YCbCr 4:2:2 / 4:4:4 pixeli).
Suportul pentru 1080p @ 60 Hz (YCbCr 4:2:2) a fost introdus o data cu versiunea 1.3. Accepta spatii de culoare standard SD (Rec 601) si HD (Rec 709), precum si pe cele introduse in HDMI 1.3 si 1.4 (xvYCC, sYCC601, Adobe RGB si AdobeYCC601).
Printre alte caracteristici se numara 8 canale de sunet surround LPCM 192 kHz 24-biti, o protectie a continutului HDCP 1.4 si o putere minima de 2,5 W (500 mA).
Canalul de banda laterala MHL (MSC) include o functie de control la distanta (RCP) incorporata care permite telecomenzii televizorului sa opereze dispozitivul mobil MHL prin intermediul functiei de control CEC sau permite unui dispozitiv mobil sa gestioneze redarea continutului sau pe televizor.
MHL 2
Versiunea 2.0 a fost introdusa in aprilie 2012 si a ridicat puterea minima la 4,5 W (900 mA), cu un maxim optional de pana la 7,5 W (1,5 A).
A fost introdus, de asemena, suport pentru video 3D, permitand moduri video 3D de 720p x 1080i @ 60 Hz si 1080p @ 24 Hz.
MHL 2 include si o serie de comenzi suplimentare ale canalului lateral MHL (MSC).
MHL 3
Versiunea 3.0 a fost introdusa in august 2013 si a adaugat suport pentru 4K Ultra HD 3840 × 2160 @ 30 Hz, marind latimea de banda maxima de la 3 Gbit/s la 6 Gbit/s.
A fost introdus un cod suplimentar YCbCr de 4:2:0 pentru rezolutia 4K, in timp ce puterea maxima a fost marita la 10 W (2 A).
De asemenea, a fost adaugat suport pentru formatele audio comprimate Dolby TrueHD si DTS-HD Master Audio.
Viteza canalului de date bidirectional a fost marita de la 1 Mbit/s la 75 Mbit/s pentru a permite suportul dispozitivelor cu interfata video 4K si a a altor dispozitive cum ar fi mouse, tastatura, touchscreen sau consola pentru jocuri.
SuperMHL
SuperMHL a fost introdus in ianuarie 2015. Principalele modificari au fost suport pentru 8K Ultra HD (7680 × 4320) @ 120 Hz High Dynamic Range (HDR), o gama mult mai larga de culori (Rec 2020) si deep-color de pana la 48-biti.
S-au mai adaugat, de asemenea, suport pentru formatele audio bazate pe obiect, cum ar fi Dolby Atmos si DTS: X, cu un mod disponibil doar audio.
Protocolul de control de la distanta (RCP) a fost extins pentru a conecta mai multe dispozitive MHL impreuna (de exemplu, TV, AVR, player Blu-ray) si a le controla printr-o singura telecomanda.
A fost introdus un conector superMHL reversibil cu 32 de pini, care (impreuna cu USB-C) suporta o putere de incarcare de pana la 40 W (20 V / 2 A).
Toate versiunile MHL sunt compatibile cu versiunile anterioare ale standardului.
Conectori
Micro-USB-to-HDMI (cinci pini)
Primele versiuni au utilizat cea mai comuna conexiune mobila (Micro-USB) si cea mai comuna conexiune TV (HDMI). Exista doua tipuri de conexiuni, in functie modul in care dispozitivul de afisare accepta direct MHL: cablul pasiv si adaptorul activ.
a. Cablu pasiv
Cablurile pasive permit dispozitivelor MHL sa se conecteze direct la televizoarele cu functie MHL (dispozitive de afisare sau receptoare AV cu un port HDMI MHL), oferind in acelasi timp o putere de incarcare in amonte fata de dispozitivul mobil.
b. Adaptor activ
Cu un adaptor activ, dispozitivele MHL sunt capabile sa se conecteze la dispozitivele de afisare HDMI care nu au capacitate MHL prin convertirea activa a semnalului la HDMI. Aceste adaptoare au adesea un port Micro-USB suplimentar pentru a furniza energie de incarcare dispozitivului mobil, deoarece porturile standard HDMI nu furnizeaza suficient curent.
Adaptor Samsung micro USB la HDMI (unsprezece pini)
Samsung Galaxy S III si ulterior Galaxy Note II si Galaxy S4 utilizeaza un conector cu 11 pini, cu sase conectori suplimentari fata de designul cu 5 pini pentru a obtine imbunatatiri functionale (cum ar fi folosirea simultana a USB-OTG).
Odată cu lansarea Samsung Galaxy S4, Samsung a lansat si adaptorul MHL 2.0 smart cu un conector incorporat de 11 pini.
Primul adaptor Samsung MHL 1.0 smart, lansat cu Galaxy S III, necesita o alimentare externa si suporta televizoare HDMI cu rezolutie de 1080p @ 24 Hz.
Adaptorul MHL 2.0 lansat cu Galaxy S4 poate emite 1080p @ 60 Hz si nu are nevoie de alimentare externă.
USB-C (Mod alternativ MHL)
Modul alternativ MHL pentru USB 3.1 permite conectarea surselor MHL si a dispozitivelor de afisare prin intermediul portului USB tip C.
Standardul a fost lansat pe 17 noiembrie 2014 si este compatibil cu specificatiile MHL existente ale versiunilor 1, 2, 3 si superMHL.
Conectica.ro ofera o gama variata de produse cu functie MHL, atat cabluri cat si adaptoare. Vezi produsele aici.
Inainte de a comanda te rugam sa verifici daca dispozitivele pe care doresti sa le conectezi sunt compatibilele MHL. Vezi lista completa de dispozitive aici.
Nu uita sa ramai conectat la blogul nostru si la pagina de Facebook pentru a fi mereu la curent cu noutatile si ofertele noastre.
Tags: blog conectica, conectica, conectica.ro, hdmi, HDTV, mhl, micro usb la hdmi, Nokia, Samsumg, smartphone, Sony, telefoane compatibile mhl, televizoare compatibile mhl, Toshiba