USB 3.1 tip C – Ghip despre viitoarea generatie USB

USB 3.1 este noul standard al tehnologiei de conectare USB. Standardul USB 3.1 include o serie de caracteristici noi, mai ales viteza de date SuperSpeed+ sau Gen. 2 SuperSpeed+ ce permite rate de transfer de date la o viteză de 10 Gbps. Acest lucru inseamna ca USB 3.1 poate transfera muzica dintr-un an intreg in doar 10 minute sau un film Full HD in doar 30 de secunde.

Noul standard permite, de asemenea, alimentarea cu energie, modul video alternativ si transferul de date printr-un singur cablu.

In acelasi timp, o data cu noul standard USB 3.1, a fost dezvoltat si noul conector tip C reversibil. Acest conector vine cu multe caracteristici noi, beneficiul principal fiind faptul ca este reversibil. Indiferent de orientarea pe care este introdus cablul, acesta se va conecta.

Cablurile USB de tip C suporta o putere de 20V 3A (60w), insa a fost lansat un nou standard de incarcare numit PD (Power Delivery), care poate oferi pana la 100W (20V la 5A). Noile cabluri sunt necesare pentru a profita de aceasta tehnologie si acestea utilizeaza un cip incorporat (e-marker) pentru a gestiona controlul puterii, oferind totodata SuperSpeed+.

USB 3.1 Power Delivery furnizeaza reguli diferite pentru alimentarea cu energie electrica. Regulile sunt recunoscute automat si negociate intre host, cablu si dispozitiv. Aceste sisteme necesita utilizarea unor cabluri active pentru a permite dispozitivelor sa comunice”, potrivite si sa protejeze impotriva supraincarcarii.

Dispozitivul de alimentare USB 3.1 este potrivit pentru notebook-uri, dar si pentru alte echipamente profesionale cu un consum de energie de pana la 100W. PD poate fi mentinut chiar si atunci cand conexiunea USB-C este utilizata pentru transferul de date, video sau internet.

Prin utilizarea conexiunii de tip C, USB 3.1 permite, de asemenea, un mod alternativ pentru functionalitati suplimentare. Acest lucru permite functii precum DisplayPort, HDMI, MHL sau Thunderbolt. Modul alternativ DisplayPort accepta rezolutii pana la Ultra HD 4K 3840 x 2160 si rate de transfer simultan 4K Video si 5Gbps.

USB 3.1 suporta viteze de pana la 10 Gbps, ramanand in acelasi timp compatibile cu standardele precedente de 5 Gbps (USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0) si 480 Mbps (USB 2.0).

USB 3.1 Gen 2 functioneaza si cu conexiunile USB 3.0 existente datorita metodei imbunatatite de codare utilizata pentru a transmite date. Acesta a fost proiectat astfel incat sa poata functiona cu conexiuni vechi prin intermediul unui adaptor sau al unui convertor. Cu toate acestea, nu toate functiile sunt disponibile dacă nu folositi USB tip C la ambele capete.

Conectorul pentru USB-C este usor de recunoscut, fiind putin mai mic decat standardele USB anterioare, asemanator unui conector Micro-USB.

Acesta se intalneste la majoritatea telefoanelor mobile, tabletelor si laptopurilor noi, fie ca este vorba de incarcare sau de transfer de date. Un mare avantaj este ca puteti utiliza un singur incarcator pentru toate dispozitivele. USB tip-C a fost initial utilizat pe Notebook-uri si pe piata tabletelor, ulterior fiind folosit pentr majoritatea dispozitivelor.

USB-C poate fi utilizat impreuna cu cea mai recenta tehnologie Thunderbolt 3. Thunderbolt este tehnologia de conectare si de alimentare a energiei utilizate de Apple pentru incarcarea si furnizarea de date catre produsele lor, cum ar fi Macbooks si iMacs. Acest lucru permite ca Thunderbolt si USB-C sa se combine pentru o latime de banda de 40 Gbps. Thunderbolt 3 utilizeaza, de asemenea, portul de tip C, dar acest port ofera si functii suplimentare care necesita cabluri specifice Thunderbolt 3 tip C.

Utilizand Thunderbolt 3, un singur port USB-C poate furniza energie in ambele direcții. Deci, un port poate incarca un dispozitiv sau, in mod alternativ, poate fi debitat de unul. USB-C si Thunderbolt sunt capabile sa furnizeze pana la 100W de energie, astfel incat un singur cablu poate fi utilizat pentru conectarea la un dock sau display, in timp ce dispozitivul dvs. este incarcat simultan.

Conectica.ro ofera o multime de produse echipate cu noua tehnologie USB: docking station, adaptoare, hub-uri, stick-uri, convertoare, cititoare de carduri, rack-uri externe, cabluri, de la cei mai importanti producatori din domeniu. Intra acum si ia-ti produsul potrivit!

Nu uitati sa ramaneti conectati la blogul Conectica si la pagina de Facebook pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi informatii si cele mai bune oferte!

Tags: , , , , , , , , , , ,

Lasa comentariul tau mai jos