Cât de performantă este o conexiune prin cablu?
Wi-Fi este în mod evident o alegere mai convenabilă față de cablurile de rețea. Cablurile patch-cord încă oferă avantaje – viteze mai mari, un timp de latenţă mai redus şi fară probleme de interferenţe.
Probabil ca nu-ți vei conecta telefonul smartphone la un cablu de rețea în viitorul apropiat. Dar contează atunci când vine vorba de utilizarea unui dispozitiv precum un pc, laptop, consolă de gaming, televiziune prin satelit sau alte tipuri de dispozitive care necesită o conexiune prin cablu la internet.
Cât de rapidă este conexiunea Ethernet?
Conexiunea Ethernet este pur și simplu mai rapidă decât Wi-Fi; nu există nici o conexiune mai bună de atât. Dar diferențele reale sunt mai mici decât s-ar putea crede. Conexiunea Wi-Fi a devenit semnificativ mai rapidă în ultimii ani datorită noilor standarde precum 802.11ac și 802.11n, care oferă viteze maxime de 866.7 Mb/s și respectiv 150 Mb/s. Aceasta este o viteză maximă pentru toate dispozitivele din rețeaua care se dorește share, și probabil nu va atinge astfel de viteze – dar, cu toate acestea conexiunea Wi-Fi este mult mai rapid decât obișnuia să fie.
Pe de altă parte, conexiunea Ethernet teoretic poate să ofere viteze de transfer de până la 10 Gb/s, și asta în cazul în care folosești un cablu patch-cord Cat-6/ Cat-6a / Cat-7.
Adevăratul blocaj îl reprezintă conexiunea la internet care este cea mai lentă parte a sistemului. Conexiunea la Internet nu este probabil nici pe departe aproape de limita de viteză a conexiunii Wi-Fi, așadar trecerea la conexiunea Ethernet nu va accelera lucrurile.
Viteze conexiunilor locale între dispozitivele din rețea sunt afectate de acest lucru. De exemplu, dacă doriți să transferați fișiere cât mai repede posibil, între pc-uri sau dispozitive aflate în aceeași locație, veți dori să utilizați conexiunea Ethernet în loc de cea Wi-Fi – și ideal, sa folosiți cabluri patch-cord Cat-6/ Cat-6a / Cat-7. în loc de cele Cat-5e. Conexiunea la Internet nu este implicată în acest sens, așa că totul ține de viteza maximă pe care hardware-ul poate să o ofere. Dar și aceasta contează doar dacă se transferă în mod regulat cantități mari de date între computere și doriți ca acest lucru să fie cât mai rapid posibil.
Puteți testa acest lucru prin rularea mai multor teste de viteză a conexiunii la Internet, o dată folosind conexiunea Wi-Fi și a doua oară folosind conexiunea Ethernet. Nu ar trebui să vedeți vreo diferență. Dacă vă interesează sa testați viteza de transfer, încercați să transferați un fișier mare între două pc-uri în timp ce acestea sunt conectate la rețeaua Ethernet, cât și în timp ce acestea sunt conectate la rețeaua Wi-Fi. Ar trebui să vedeți o diferență între cele.
Calitatea conexiunii la internet nu ține neapărat de lățimea de bandă. Latența sau (timpul de răspuns) reprezintă, de asemenea, un factor foarte important. Este cunoscut sub numele de “ping” în cercurile de gameri on-line. În cazul în care ingrijorarea principala ține de reducerea latenței – de exemplu, dacă jucați jocuri on-line care au nevoie ca timpul de reacție să fie cât mai rapid posibil, cel mai indicat este sa folosiți o conexiune Ethernet. Pe de altă parte, dacă sunteți doar interesat destreaming online, diferența de latență nu va conta. Pe scurt, conexiunea Wi-Fi, prezintă timp de răspuns mai mare atunci când semnalul călătorește înainte și înapoi între dispozitivul conectat la rețeaua Wi-Fi și routerul wireless.. Prin conexiunea Ethernet, există mai puțina latență.
Puteți testa acest lucru prin rularea comenzii ping. Ping adresa de IP a routerului, utilizând atât conexiunea Wi-Fi cât și conexiunea Ethernet. Comparați rezultatele pentru a vedea cât de mult latență obțineți prin conexiunea Wi-Fi.
Interferențe în rețeaua Wireless
Conexiunea Wi-Fi este supusă mai multor interferenţe decât conexiunea Ethernet. De asemenea și cablurile Ethernet pot experienta probleme de performanță și fiabilitate a semnalului, dar acest aspect este mai uşor de administrat şi evitat. Odată ce aţi configurat corect acest aspect, lucrurile ar trebui să lucreze în continuare fără a mai experimenta fluctuații ale semnalului.
În conexiunea Wi-Fi, mult mai multe lucruri pot interfera. Spre exemplu ’’rețeaua vecinului”, cât și alte dispozitive utilizând spectrul rețelei Wi-Fi pot cauza probleme. Dacă folosiți un dispozitiv mobil conectat la rețeaua Wi-Fi, semnalul poate fi mai puternic în unele locuri decât în altele. De aceea este greu de spun exact despre cât de multă latenţă este vorba – explicația poate fi incoerentă şi depinde de cât de multă interferenţă există.
E greu de cuantificat interferenţele, deşi există lucruri pe care le puteţi face pentru a reduce interferenţele rețelei WI-FI şi a obţine performanțe maxime.
Când are sens să utilizați conexiunea Ethernet?
Conexinea Wi-Fi vă permite să conectați un smartphone, o tabletă sau un laptop la rețea practic de oriunde. Adevăratul motiv pentru care utilizăm rețeaua Wi-Fi este confortul. În cazul în care un dispozitiv are nevoie de mobilitate în jurul său, conexiunea Wi-Fi este alegerea potrivită. Pe de altă parte, dacă aveți un PC desktop sau server care se află într-un punct fix, sau dacă aveți o consolă de gaming, poziționată lânga un televizor, atunci conexiunea Ethernet este o opțiune bună. Presupunând că este destul de ușor să conectați dispozitivele cu ajutorul unui cablu Ethernet, veți obține o conexiune mai solidă în mod constant. Da, conexiunea Ethernet este mai bună.
Dar nu e neapărat mult mai bună, majoritatea pot utiliza rețeaua Wi-Fi uitând astfel de conexiunea Ethernet. Alegerea îți aparține – testarea vitezei de conectare și latență cu testul de viteză și instrumentele ping menționate mai sus pot ajuta pentru luarea unei decizii mai bine informată.
Securitatea este o altă preocupare. Chiar dacă utilizați o criptare modernă WPA2-PSK pentru a securiza rețeaua Wi-Fi, oamenii ar putea încerca, teoretic, să se conecteze la rețeaua Wi-Fi. Dacă utilizați o rețea prin cablu Ethernet, oamenii se pot conecta la rețea numai în cazul în care folosesc un cablu patch-cord conectat la router. Unele routere vă permit să izolați rețeaua Wi-Fi de rețeaua Ethernet, cu toate că și această funcție poate cauza probleme atunci când dispozitivele doresc să comunice unul cu celălalt.
Tags: cablu retea, conectica.ro, patch-cord, router wi-fi, router wireless, Wi-Fi