Totul despre docking station audio – video

Portabilitatea laptopurilor este din ce in ce mai apreciata pe piata din Romania, iar ultimele luni ne-au demonstrat ca mobilitatea si lucrul de la distanta sunt doua dintre cele mai importante caracteristici ale unui „dream job”. Iar daca la inceputul acestui an ne-am „abandonat” locurile de la birou, cu tot cu PC-urile aferente, autonomia laptopurilor s-a dovedit, inca o data, extrem de utila. Sa recunoastem, in unele zile lucrul a inceput chiar din pat, ca mai apoi sa ne gasim locul la un birou improvizat in sufragerie. Unii dintre noi au indraznit mai mult decat atat si s-au mutat cu munca in aer liber, in parcuri, ca finalmente sa redescoperim placerea de a ne bucura de cateva ore la o terasa, pastrand in tot acest timp laptopul si task-urile obisnuite dupa noi. 

Daca te-ai regasit in toata descrierea de mai sus, inseamna ca stii cat de folositor poate fi un docking station atunci cand lucrezi remote. Sau daca nu stii, cu siguranta pana la finalul acestui material te vei convinge de utilitatea acestui dispozitiv. Iata ce ar trebui sa stii despre o statie de andocare. 

Ce este, mai exact, un docking station?

O statie de andocare nu este altceva decat un cadru hardware care ofera un set complet de porturi ce permit transformarea laptopului intr-un desktop, fara a anula confortul de care te bucuri atunci cand te folosesti de portabilitatea acestuia. Cu alte cuvinte, docking station-urile asigura mobilitate deplina si toate functiile unui desktop.

Practic, statiile de andocare sunt replicatoare de porturi ce inlesnesc conectarea laptopului, prin folosirea unui singur cablu USB, de mai multe periferice simultan. Este de preferat utilizarea unui USB 3.0 pentru conectarea docking station-ului de laptop, pentru ca acesta ofera o latime de banda mai mare, deci o eficienta sporita si o viteza mai mare la transmiterea de date de la stick-uri de memorie, periferice video (de exemplu, un monitor suplimentar), mufe audio sau alte dispozitive, conectate la laptop sub forma unei retele LAN. 

Statiile de andocare sunt identice functional cu un pachet de cabluri de extensie, cu exceptia faptului ca acestea sunt conectate si deconectate impreuna printr-un singur dispozitiv.

Docking station-urile produc conexiuni multiple dintr-un singur port, doar ca, in loc sa le extraga din chipset-uri interne, le creeaza in doc, folosind convertoare. Acestea sunt identice din punct de vedere functional cu un hub cu diferite convertoare conectate. Adesea, docurile contin o conexiune la internet cu cablu, afisaje duale si o gama de conexiuni USB si audio.

De obicei bazate pe USB-C sau Thunderbolt-3, aceste tipuri de statii de andocare incorporeaza o serie de convertoare, cum ar fi adaptoare de afisare USB sau un GPU extern complet, chipset-uri audio, NIC-uri, carcase de stocare, modemuri si cititoare de carduri de memorie sau chiar sloturi pentru carduri PCI Express conectate printr-un hub USB intern sau pod PCI Express pentru a oferi computerului-gazda acces la conexiuni suplimentare pe care nu le detinea anterior. Adesea, aceste docuri accepta incarcarea dispozitivelor externe, chiar si conectarea mai multor monitoare externe, fiind si mult mai flexibile de instalat. Ele sunt cea mai buna optiune pentru persoanele cu activitati multiple sau pentru birourile versatile.

Ce porturi poate avea un docking station?

Statiile de andocare pot fi foarte flexibile in ceea ce priveste porturile pe care le detin, printre acestea numarandu-se si:

  • mufe HDMI – suporta rezolutii Full HD 1080p
  • adaptoare VGA la DVI – perfecte pentru conectarea unui monitor extern
  • porturi LAN gigabit – ideale pentru asigurarea unei viteze mai mari a internetului, superioara semnalului Wi-Fi
  • porturi USB 
  • mufe Jack – pentru conectarea microfonului sau a castilor
  • porturi audio

Nu in ultimul rand, un docking station este si un incarcator de mare viteza, care poate alimenta un consumator extern, cum ar putea fi un monitor, sau chiar bateria laptopului la care il conectezi.

Care sunt cele mai bune docking station-uri?

Nu putem spune cu exactitate care este cel mai bun docking station, pentru ca alegerea unui dispozitiv de acest fel depinde de nevoile pe care le ai. Iti putem recomanda, insa, sa „rasfoiesti” categoria noastra de docking station audio-video si sa comanzi de acolo produsul preferat. 

Favoritul nostru ramane docking station pentru dispozitive mobile USB-C la HDMI 4K, o statie de andocare ce poate fi conectata la un dispozitiv mobil cu un port USB-C DP sau Thunderbolt 3 si care ofera o varietate de interfete. Mai precis, un monitor poate fi operat la iesirea HDMI, in vreme ce trei porturi USB incorporate vor permite utilizarea perifericelor. Nu in ultimul rand, portul de retea gigabit permite conectarea la retea. 

Tu pe care l-ai alege? 🙂

Tags: , , , , , , ,

Lasa comentariul tau mai jos